Gyászfeldolgozás

A veszteség életünk minden területén jelen van: elveszítjük hozzátartozóinkat, szeretteinket, kiskedvencünket. Elveszítünk munkahelyet, ügyfelet, egy szerelmet, akiben a jövőt láttuk, amibe annyi energiát fektettünk, vagy egy álom foszlik szerte.

A veszetségek során mindig egy gyászfolyamat zajlik le bennünk, mely tele van útvesztőkkel, érzelmi hullámvasutakkal, és ahogy haladunk előre, úgy bukkanhatnak fel újabb, nem várt akadályok. Mikor már azt gondolnánk, hogy egy veszteséget feldolgoztunk, megtanultunk vele együtt élni, jön valami, ami megint felszakítja a sebeinket.

Egyéni gyászkísérőként a feltétel nélküli elfogadást, a meghallgatást, a támogatást kínálom, mellyel azt szolgálom, hogy az ügyfelem megértse és elfogadja a benne zajló érzelmi folyamatokat. Segítek megtalálni a legmegfelelőbb utat ahhoz, hogy a fájdalom helyét a szeretet, a hála, és az emlékezés vegye át. Olyan együttlétet biztosítok ügyfeleim számára, amely során a teljes elfogadás és bizalom jelenik meg: érzelmek, gondolatok, vélemények megosztása. Együttműködésünk során enyhülnek a rossz érzések, a bűntudatot. Segítek a gyásszal járó érzelmi káoszban történő eligazodásban, azok tudatosításában, elfogadásában.

A gyászcsoportok a sorstársi közösség erején alapulnak, a biztonságos teret egymás elfogadása és az együttérzés adja. A gondolatok szabadon kifejezhetőek és megoszthatóak minden résztvevő számára.

tree swing on hill during daytime
tree swing on hill during daytime

A gyász természetes, ha veszteség ér valakit. A gyász megélése és a gyászfeldolgozás folyamata azonban mindig egyedi. Nincs rá sablon, nincs egy előre meghatározott forgatókönyv és időrend. Nincs meghatározva az sem, hogy milyen érzelmek kísérik, hiszen a fájdalom mellett számos más érzelem is társulhat: magány, kilátástalanság, bizonytalanság, de akár megkönnyebbülés, hála vagy akár bűntudat is.

Érzelmeink kavalkádja elbizonytalaníthat bennünket a gyászfeldolgozásban. Pont amikor a leggyengébbnek érezzük magunkat, várja el a környezet, hogy erősek legyünk, mikor támaszra lenne szükségünk, kell nekünk támaszt nyújtani.