Gyakran ismételt kérdések

Mikor érdemes életvégi dúlához fordulni?

Az életvégi folyamat bármely szakaszában lehet az életvégi dúlához fordulni, de minél korábban, annál jobb. Hiszen ha belegondolunk, az életvégi folyamat a megszületésünkkor kezdődik, és független betegségtől, életkortól.

Azonban a legtöbben egy betegség diagnosztizálásakor kezdenek el foglalkozni az életük végének a gondolatával. Minél korábban tud egy életvégi dúla bekapcsolódni a folyamatba, annál jobban meg tudja ismerni az ügyfél körülményeit, szeretteit, ezzel is biztosítva a lehető leghasznosabb támogatási formát.

Miért lehet szükség életvégi dúlára?

Nagyon megterhelő tud lenni, mikor otthoni környezeteben egy beteg, haldokló szerettünkről gondoskodunk. Ahogy a betegség halad előre, úgy lesz egyre nagyobb szükség a támogatásra, hiszen nem csak fárad fizikailag fárad az, aki gondoskodik, hanem lelkileg és érzelmileg is kimerülhet, ráadásul a társas kapcsolatokra is kedvezőtlenül hathat. Intézményi (kórház, hospice) környezetben az ott dolgozók ideje korlátozott, és sokszor csak az élet legvégén, néhány napra, hétre kerülnek be oda a betegek. Az életvégi dúla azonban jóval korábban is tud már támogatást adni, amikor a beteg még jól érzi magát, de úgy érzi, hogy vannak még elvégzendő feladatai, lezáratlan ügyei.

Előfordulhat az is, hogy a beteg és hozzátartozói nehezen találják meg a közös hangot: beszélhetünk az elmúlásról? Hogyan kérdezzünk rá akár hagyatéki, akár a búcsúztatással, temetkezéssel kapcsolatos kívánságokra anélkül, hogy azt bárki félreértelmezné?

Az életvégi dúla sokszor hidat képez a beteg és a szerettei között akár kommunikációban, akár tettekben.

Miben más egy hospice önkéntes, egy ápoló és egy életvégi dúla?

Az életvégi kísérő hivatás Magyarországon, de akár egész Európában még kevésbé ismert, így a képzés is csak külföldön érhető el egyelőre. Az életvégi dúla képzés általában hosszabb és összetettebb. A hospice önkéntes tapasztalat egy jó alap egy életvégi dúlának, de nem feltétele.

Egy hospice önkéntes csak hospice ellátás keretein belül tevékenykedhet, ami ma Magyarországon azt jelenti, hogy gyógyíthatatlan daganatos betegséggel élőknek. Ráadásul hospice ellátásba általában nagyon későn kerülnek be ezek a betegek, maximális tartózkodási lehetőségük hospice ellátásban 30 nap. A kapcsolata a hospice önkéntesnek itt megszakad a beteggel, hozzátartozóval akkor is, ha a beteg másik intézménybe kerül.

Az életvégi dúlával azonban érdemes korábban elkezdeni az együttműködést, akkor is, ha nincs ismert betegség, de pl. életkorból vagy élethelyzetből kifolyólag valaki szeretne felkészülni az élet végére. Ez az együttműködés akár több hónapig is tarthat, attól függetlenül, hogy az ügyfél otthon van, vagy intézményi (idősotthon, kórház, hospice) ellátás keretében. Az életvégi dúla közvetlenül elérhető, független támogató.

Milyen hosszan érdemes együttműködni egy életvégi dúlával?

Ez teljesen egyéni, hiszen függ az ügyfél igényeitől, és attól is, hogy milyen szakaszban kapcsolódik be a dúla az ügyfél életébe. Van, aki csak egy telefonbeszélgetést szeretne, ahol kifejezheti saját érzéseit, félelmeit, aggodalmait, egy személyre, aki elfogalatlanul tud felé fordulni, esetleg segíteni a gondolkodását. De van, aki heti rendszerességgel vágyja az életvégi dúla jelenlétét, hiszen megnyugvást, biztonságot nyújt számára, valamint újabb és újabb „elintéznivalókba” vonja be.

Miben tud még segíteni az életvégi dúla?

Az életvégi dúla a tájékozottságának és képzettségének köszönhetően sokoldalúan közelíti meg a betegséget, haldoklást, búcsúzást, így amennyiben az ügyfél kéri, akár olyan megoldások, módszerek és eszközök használatával kapcsolatban is tud tájékoztatást adni, amelyet az ügyfél saját belátása szerint használ, hasznosít. Ilyenek például: zeneterápia, vallási segítők, reiki fájdalomcsillapítás, gyászterapeuta stb. Fontos azonban, hogy az életvégi dúla nem javasol megoldást, csak információt nyújt. A dúla semmilyen jogi, illetve anyagi érdekkapcsolatban nem áll azokkal, akiket esetlegesen saját, vagy más ügyfelei tapasztalata alapján megemlít.

Hogyan tud segíteni az életvégi dúla a szükséges jogi intézkedésekben (végrendelet, élő végrendelet stb.)?

Az életvégi dúla nem jogi szakember, azonban jártas az életvégi lehetőségekkel és teendőkkel kapcsolatban. Így az életvégi dúla útmutatást és információt tud nyújtani akár a konkrét lépésekkel kapcsolatban, akár arról, hogy mi mindenre érdemes gondolni. Erről bővebb információk és letölthető dokumentumok, anyagok hamarosan elérhetőek lesznek ezen a weboldalon is, itt.

Hogyan nyújt a haldokló hozzátarozóinak támogatást az életvégi dúla?

Egy hozzátartozó betegsége, haldoklása, az elvesztése egy fájdalmas, időnként akár több hónapig, vagy évekig is elhúzódó folyamat, amelynek jelentős fizikai, lelki, szellemi és társas hatása van mindenkire. Sokszor azt sem tudjuk, hogy hogyan beszélhetnénk nem csak a racionális dolgokról (pl. gépkocsi átírása vagy ajándékozása, temetkezési kívánságok), de sokszor az érzelmeinkről sem. Hogy fejezzem ki a félelmem, a szomorúságom, mi lesz, ha azt gondolja, hogy lemondtunk róla? Lehetek dühös, mérges, hisz azt gondolom, hogy az életmódjával hozzájárult a betegségéhez? Megkérdezhetem, hogy miért mondta, amit mondott nekem 20 évvel ezelőtt? Hogy még mindig haragszik azért, amit tiniként tettem? Az életvégi dúla a különleges kompetenciáinak köszönhetően támogatást tud nyújtani, hogy lehetőleg minél kevesebb ki nem mondott szó, minél kevesebb le nem zárt dolog legyen, ami ahelyett, hogy közel hozná egymáshoz a hozzátartozókat ebben a nehezített helyzetben, esetlegesen még inkább letávolítja őket egymástól.